Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΑΝ ΑΛΛΟΘΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

6 σχόλια:

cornelsen είπε...

Το παραδέχονται και οι αστοί ώρες-ώρες
"Δεν έχωμεν ούτε την θέλησιν ούτε την ικανότητα να φορολογήσωμεν τούς οικονομικώς ισχυρούς…»
Κυρ. Βαρβαρέσος
http://cornel.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=31691&blid=95

Perastikos είπε...

Βέβαια ο αντίλογος θα μπορούσε να είναι πως οι επενδύσεις δεν έγιναν επειδή το φορολογικό περιβάλλον δεν είναι σταθερό(έκτακτες εισφορές κτλ.) και πως υπάρχει γραφειοκρατία,πολυνομία,διαφθορά

eparistera είπε...

Μα φυσικά και υπάρχουν κι αυτά. Και γι αυτά πάλι οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι. Αυτοίπου κυβέρνησαν. Δεν είναι όμως αυτό η αιτία της ανυπαρξίας επενδύσεων. Το ίδιο φαινόμενο μπορούμε να παρατηρήσουμε στο σύνολο των αναπτυγμένων χωρών. Οι ροές κεφαλαίων κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά σε χρηματοοικονομικά προϊόντα. Είναι τυχαίο; Δε νομίζω.

Perastikos είπε...

Αν και συμφωνώ με την γενικότερη ανάλυση,μπορεί να εξηγηθεί πως αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πολυνομία και την γραφειοκρατία;Διότι δεν τους συμφέρει.
Βέβαια μεμονωμένα μερίδα κεφαλαίου μπορεί να έχει ώφελος.
Για την διαφθορά είναι αντιληπτό μιάς και αποτελούν το ένα σκέλος της εξίσωσης στις ανάλογες περιπτώσεις.

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Η πολυνομία λειτουργούσε γενικά υπέρ του δυνατού και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπέρ του κεφαλαίου. Με τη χρήση των νομικών υπηρεσιών τους κα με τις πολιτικές και δικαστικές διασυνδέσεις τους ερμήνευαν τους όπως τους συνέφερε πράγμα δυσκολότερο σε ένα συγκεκριμένο και σαφές νομικό πλαίσιο. Αν το δούμε ιστορικά αυτό συνδέεται και με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ελληνικής αστικής τάξης η οποία ήταν πάντα κομπραδόρικη και κρατικοδίαιτη. Αν τώρα εξετάσουμε την μετά το ΄70 περίοδο θα διαπιστώσουμε πως τα φαινόμενα της φορολογικής ασυλίας του κεφαλαίου παίρνουν γενικευμένο χαρακτήρα στις αναπτυγμένες χώρες παίρνοντας μάλιστα κάποιες φορές και τη μορφή ανταγωνισμού φοροασυλίας. Αυτό όμως συνδέεται πλέον με τα παρασιτικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού που έγιναν κυρίαρχα από τη δεκαετία αυτή και μετά.

eparistera είπε...

Α και κάτι πολύ σημαντικό περαστκέ. Η πολυνομία και η γραφειοκρατία θεωρούμε πως δε μεταβλήθηκαν στο διάστημα 1980-2010. Αν οι μεταβλητές αυτές έμειναν σταθερές τότε η μόνη μεταβλητή που άλλαξε ήταν οι συντελεστές φορολόγησης του κεφαλαίου. Καί πράγματι βλεπουμε πως η αλλαγή αυτή δεν επέφερε καμιά βελτίωση στισς επανδύσεις.Επομένως το συμπέρασμα του άρθρου είναι αβίαστο μια και οι υπόλοιπες μεταβλητές, όποιες κι αν είναι αυτές παρέμειναν σταθερές. Η μείωση τησ φορολογίας δεν συνδέεται επομένως με την ανάπτυξη.

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...