Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

9 σχόλια:

grsail είπε...

Ολόκληρο το κείμενό σου το διάβασα και ήταν πολύ κατατοπιστικό και ενδιαφέρον αλλά κόλλησα στο συμπέρασμα που βγαίνει από το διάγραμμα 12 περί αμυντικών δαπανών. Ότι από το 1990 έως σήμερα, εντός της τελευταίας εικοσαετίας δηλαδή, η χώρα έχει «επενδύσει» σε εξοπλισμούς κάτι μεταξύ 70 και 75 δις ευρώ. Αν εδώ προσθέσουμε και τα 10 περίπου δις των Ολυμπιακών φτάνουμε στα επίπεδα των 80 έως 85 δις μέσα σε 20 μόλις χρόνια. Αυτό και μόνο, νομίζω ότι είναι υπεραρκετό για να μας φέρει στην παρούσα δεινή κατάσταση.
Η σκέψη αυτή γίνεται ακόμη περισσότερο δυσάρεστη αν υπολογίσει κανείς ότι ο εξωφρενικός αυτός φόρος υποτελείας στις χώρες παραγωγούς όπλων (κυρίως ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία), συστημάτων ασφαλείας (βλ. SAIC ) κλπ καταλήγει σε υλικό ασύνδετο, αντιπαραγωγικό και σε μεγάλο βαθμό άχρηστο. Ο δε συνδεόμενος με τα παραπάνω ανεξέλεγκτος χορός «μαύρων» (βλ. υποβρύχια, αεροπλάνα, αντισταθμιστικά μαϊμού κλπ) έχει λειτουργήσει ως ισχυρότατος καταλύτης για τον εκχυδαϊσμό και την απόλυτη διαφθορά του λεγόμενου «πολιτικού προσωπικού». Ζόφος !
.

markos είπε...

Οι τράπεζες βούλιαξαν και συμπαρασύρουν και τα κράτη.

eparistera είπε...

Ζόφος grsail. Βάλε γύρω στα 100 δις στην εικοσαετία μόνο για τις δύο αυτές δαπάνες και μάλλον δεν πέφτεις έξω. Και τους φταίνε τα φραγκοδίφραγκα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος κι έτσι δεν έχω προσωπικό συμφέρον για όσα υποστηρίζω. Απλά εκεί με οδηγούν τα δεδομένα. Τα δεδομένα δηλαδή που επιμελώς αποκρύπτουν. Αλλά ο πραγματικός στόχος ήταν οι μισθοί και το κοινωνικό κράτος. Ο στόχος ήταν το μερίδιο του πλούτου που κατευθυνόταν στους εργαζόμενους. και το καταφέρνουν. Εκείνο που με εξοργίζει είναι η σχετική ευκολία με την οποία πείθουν για τις διάφορες μπούρδες τους.

eparistera είπε...

Σωστός markos αλλά το ζήτημα είναι πως φτάσαμε ως εκεί; Γιατί οι τράπεζες απέκτησαν ένα ρόλο που ποτέ δεν είχαν; Ποιες μεταβολές έχουν συντελεστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στον καπιταλισμό τόσο ως οικονομικό και παραγωγικό σύστημα αλλά άλλο τόσο και σαν κοινωνικό και πολιτικό σύστημα; Γιατί τα κράτη αποδέχονται αυτό το ρόλο των τραπεζών; Να κάποια ερωτήματα προς απάντηση.

Ανώνυμος είπε...

Κατάφερε το κεφάλαιο να τοποθετήσει στα κράτη τους δικούς του, και στις θέσεις που ήθελε. Δέστε σήμερα ποιοι ανέλαβαν την ελληνική εταιρεία για τις αποκρατικοποιήσεις,και μαζί με ποιους από το εξωτερικό.
Να μια μεταβολή φεύγουμε εμείς ο λαός και έρχονται αυτοί.

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Αν και πάντα υπήρχε άμεση εμπλοκή και συμμετοχή ανθρώπων του κεφαλαίου στην νομοθετική και εκτελεστική εξουσία φρόντιζαν να κρατούν κάπως τα προσχήματα. Κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι μάσκες έχουν πέσει τελείως. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όλοι οι υπουργοί οικονομικών κατά την τελευταία εικοσαετία είναι υψηλόβαθμα στελέχη της Γκόλντμαν Ζακς. Κι όταν φεύγουν από υπουργοί ξαναγυρνάνε στην Γκόλνμαν. Η κατάσταση μου θυμίζει τις απαρχές του καπιταλισμού και την πρώτη καπιταλιστική χώρα, την Ολλανδία. Εκεί το Δ.Σ τησ Ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών ασκούσε και την πολιτική εξουσία. Γερνόντας ο καπιταλισμός παλιμπαιδίζει μάλλον. Τη δόξα αυτών μιμούνται και τα ανδρεικελά τους στην Ελλάδα.

grsail είπε...

Δεν αντέχω τις σφαλιάρες και αν μου βγάλουν ένα νύχι θα τους περιγράψω με λεπτομέρειες τι είδους βρακί φορούσε η προ-προ-προ-γιαγιά μου και με ποιάν και πως τραβιότανε ο παππούς μου.
Αυτός είναι ο _μοναδικός_ λόγος που δεν έχω αρχίσει να βάζω βόμβες !
.

Ανώνυμος είπε...

Βρίσκεσαι σε ένα αεροσκάφος της KLM με προορισμό το freetown της sierra leone είναι η πρώτη φορά που πας στην Αφρική είσαι ο μόνος λευκός μέσα στο δροσερό αεροσκάφος και η αγωνία χτυπάει κόκκινο, προσγειώνεται η πτήση είναι 9 το βράδυ τοπική ώρα ανοίγει η πόρτα και ξεπροβάλεις στην κορυφή της σκάλας, γίνεσαι μούσκεμα από την υγρασία τα ρούχα κολλάνε επάνω σου, σχεδόν δεν αναπνέεις έξω έχει 43 βαθμούς δεν υπάρχουν πολλά φώτα βλέπεις μόνο τα φώτα του αεροδρομίου και έξω από τα σπίτια οι άνθρωποι για να βλέπονται έχουν αναμμένα κεριά σαν σε τεράστιο νεκροταφείο
Μετά τις διαπιστώσεις και αφού έχεις πάρει τα πράγματα σου βγαίνεις έξω από το αεροδρόμιο στο απέραντο σκοτάδι του loungi στέκεσαι στην πόρτα χεσμένος ορμάνε πάνω σου καμιά 30 σκούροι με απλωμένα χέρια ώσπου να σε αγγίξουν προλαβαίνεις να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση και μια διαπίστωση πρώτα αναρωτιέσαι τι μαλάκας είσαι αγόρι μου που για μερικά σκατοδολαρια παραπάνω θα αφήσεις το βασανισμενο σου κορμί στην δυτική Αφρική αυτό θα είναι το τέλος μου να με βρουν με ανοιχτό το στόμα περιτριγυρισμένο μύγες ; και αμέσως μετά περνάς στην διαπίστωση ταξιτζήδες ήταν ρε πούστη μου άδικα χέστηκα.
Μόλις μπεις στο ταξί και μετά από 25 λεπτά πορείας στα σκοτάδια προς το φερρυ που θα σε πάει απο το νησι loungi στο freetown εσύ και ο ταξιτζής είσαστε αδέρφια έχετε το ίδιο σκούρο χρωμα και μπορείς κάλλιστα απο τώρα και στο εξής να οργώσεις την Αφρική από Μαυριτανια μέχρι Ναμίμπια και να μην ξανά φοβηθείς ποτέ,σαν να είσαι στην πατρίδα σου.
Ξέχασα γιατί τα έγραψα όλα αυτά ,ναι με λίγα λόγια οι πρώτες μπατσες είναι ζόρι μετά συνηθίζεις
και σωματικά και νοητικά ,το μυαλό σου δεν θα ξαναφτιάξει έναν υπέρ ήρωα βασανιστή και το σώμα σου έχει ζυγίσει τις πρώτες αρα και οι υπόλοιπες που θα αρπάξει θα είναι ίδιες
μόλις ρίξεις τον πρώτο σου δυναμίτη περιμένω τις εμπειρίες σου γιατι εγω τα παραπάνω δεν τα εχω ζήσει τα φαντάστηκα

Ανώνυμος είπε...

Χωρίς άλλα σχόλια...

"Σύγκριση ΕΕ15 με Ελλάδα σε Δημόσιες δαπάνες, φόρους και δημόσια ελλείμματα ως ποσοστό του ΑΕΠ (μ.ο. 1995-2009)
Μισθοί δημοσίων υπαλλήλων/ΑΕΠ
Ελλάδα 11% ΕΕ 10,8% (+0,2%)
Δαπάνες κοινωνικής προστασίας/ΑΕΠ
Ελλάδα 17,2% ΕΕ 18,8% (-1,6%)
Συνολικά έσοδα από φόρους και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση/ΑΕΠ
Ελλάδα 34,1% ΕΕ 41,3% (-7,2%)"

http://www.3comma14.gr/pi/view_survey.php?id=8242

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...