Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ

ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

2 σχόλια:

Perastikos είπε...

Εξαιρετική ανάλυση.

Έχει ενδιαφέρον το ότι τα ελλείματα και το χρέος διογκώθηκε και υπο την κυβέρνηση του νεοφιλελεύθερου Ρήγκαν.
Και αυτο γιατι στην Ελλάδα πολλοί κατηγορούν τον υποτίθεται "σοσιαλμανή" Καραμανλή,τον "σπάταλο" Ανδρέα και συνολικά την δήθεν "Σοβιετία".

Επι Ρήγκαν λοιπόν υιοθετήθηκαν τα περίφημα οικονομικά της προσφοράς και τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:
1)Αν και οι υποστηρικτές των οικονομικών της προσφοράς διατείνονταν πως οι μειώσεις στους φόρους θα αύξαναν τα εισοδήματα και στην χειρότερη των περιπτώσεων τα φορολογικά έσοδα δεν θα μειώνονταν,αποδείχθηκε πως τα φορολογικά έσοδα έπεσαν απότομα οδηγώντας σε αύξηση του ελλείματος των ΗΠΑ που διατηρήθηκε εως και την δεκαετία του '90.

2)Ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας

3)Οι εκτιμήσεις των υπέρμαχων της οικονομικής πολιτικής Ρήγκαν περί αύξησης της εθνικής αποταμίευσης ένεκα της μειώσεως των φορολογικών συντελεστών διαψεύστηκαν μιας και ο ρυθμός της εθνικής αποταμίευσης έπεσε φτάνοντας κάποιο έτος στα χαμηλότερα επίπεδα απο τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο!

Οι επιδόσεις της οικονομίας των ΗΠΑ όχι μόνον δεν βελτιώθηκαν αλλα δημιούργησαν μεγάλα ελλείματα και χρέη.
Είναι χαρακτηριστικό πως το έλλειμα του ομοσπονδιακού προυπολογισμού των HΠΑ απο το 1979 μέχρι το 1986 αυξήθηκε απο 40 δις δολλάρια σε πάνω απο 200 δις δολάρια ενώ το δημόσιο χρέος απο το 1981 μέχρι και το 1992 αυξήθηκε από 660 δις δολάρια σε 3 τρις δολάρια.

eparistera είπε...

Ακριβώς έτσι. Παρά το ότι είμαι εξαιρετικά επιφυλακτικός στη χρήση μαθηματικών τύπων και μοντέλων στην οικονομία μπορώ να δεχτώ την εκ των ΥΣΤΕΡΩΝ μέτρηση της επίδρασης της αλλαγής διαφόρων μεταβλητών πάνω σε άλλα μεγέθη. Με το σκεπτικό αυτό δέχομαι να μελετήσουμε την επίδραση της μείωσης της φορολογίας στην αύξηση ή μη των θέσεων εργασίας ή στους μισθούς των εργαζόμενων για παράδειγμα αλλά με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Αυτά τα λέω γιατί οι σωστές επισημάνσεις σου μπορούν να τεκμηριωθούν ακόμα και μαθηματικά. Για όποιον ενδιαφέρεται μπορεί να δει μια λίγο παλιά, αλλά ταυτόχρονα και πολύ σύγχρονη, μελέτη στο: http://www.faireconomy.org/research/TrickleDown.html

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...