Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ; ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;. Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

4Ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ; ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ;. Ή ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ; by Giwrgos Triantafyllopoulos on Scribd

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

9 σχόλια:

niko demo είπε...

''τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα μπορούν να καλύψουν τους τόκους έως το 2010 ''

Μάλλον πρόκειται περί λάθους,έτσι δεν είναι ;

eparistera είπε...

Λάθος φυσικά. Ως το 2020 είναι το σωστό. Ευχαριστώ για την επισήμανση niko demo

Μαρία Σεφέρου είπε...

Σελ. 6: "Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τόκοι από το 2021 έως το 2015";;;;;
Μπορείτε παρακαλώ να το διορθώσετε στο Scribd όπως και το προηγούμενο, δηλαδή το 2020;
Πολλοί δεν διαβάζουν τα σχόλια για να δουν τη διόρθωση. Ευχαριστώ πολύ

eparistera είπε...

Ωχ!!! Κι άλλο λάθος. Μπερδεύω το 2 με το 1 φαίνεται

Μαρία Σεφέρου είπε...

Το άρθρο σας είναι εξαιρετικό αν και καταθλιπτικό, ψυχοπλακωτικό... Σας ευχαριστώ για τη μελέτη που κάνατε και για την ενημέρωση. Αν δεν υπήρχαν αρκετά ορθογραφικά λάθη, προφανώς εκ παραδρομής, το άρθρο θα ήταν τέλειο.

waste είπε...

@μαρία σεφέρου, του άφρονα του έδειχναν το φεγγάρι και αυτός κοιτούσε το δάκτυλο :)

Τα συγχαρητήριά μου eparistera για την πολύ καλή δουλειά :)
αν πρέπει να διαφωνήσω σε κάτι (χάρην διαλόγου πάντα) είναι ότι οι "θεσμοί" δεν γνωρίζουν τι θα κάνουν μετά το 2018 με την ελλάδα. Όπως και στις αρχές του 15 μπορούν να φτιάξουν ένα bridge προγραμμά που δεν θα το ονομάσουν μνημόνιο, αφού έτσι κι αλλιώς ο σύριζα ακολουθεί όλο το πακέτο σαμαρά (εκτός από το να κλείσει την ΕΡΤ).

σε αυτό θα προσέθετα την πιθανότητα να έχουμε ένα ακόμα σκαλοπατάκι στην κρίση που συνεχίζεται, παγκοσμίως το φθινόπωρο έχει καλές πιθανότητες να είναι επεισοδιακό, οι ηπα ανεβάζουν τα επιτόκια, ο ντράγκι υπόσχεται να βάλει στο ταπεράκι το QE, λίγο οι εμπορικοί πόλεμοι που ο τραμπ ετοιμάζει με την κίνα, κάτι που φυσικά θα κάνει και όλες αυτές τις φαντασιώσεις περί εξόδου στις αγορές ακόμα πιο απιαστο όνειρο απ'ότι είναι μέχρι στιγμής.

eparistera είπε...

Γειά σου waste. Ξέρεις πως δεν διαφωνώ με όσα γράφεις. Αυτοί οι τύποι είναι με το αγγλοσαξονικό σύστημα. Βλέπουμε και κάνουμε ή όπως έρθουν. Εκείνο που θα χαρακτηρίζει από δω και πέρα τον κόσμο είναι το χάος. Παντού. Και παράξενος ελκυστής ακόμη δεν φαίνεται. Ή αχνοφαίνεται; Να είσαι καλά και χάρηκα. Πραγματικά

waste είπε...

@eparistera οχι δεν φαίνεται, η αποπομπή του μπάνον στις ηπα, κάνει την πιθανότητα αλλαγής πλεύσης σε λιγότερο παγκοσμιοποιημένα μονοπάτια αρκετά πιο μικρή, και οι υπόλοιποι μη αγγλοσαξωνικοί παίκτες δεν δείχνουν να έχουν κάποια διαφορετική ιδέα για την οργάνωση του συστήματος. Άρα το χάος θα συνεχίζει να κυριαρχεί και η ελλάδα δυστυχώς είναι όλο και πιο ευάλωτη ακόμα και σε μικρές κινήσεις.

μπορεί αν αυτό το σκαλοπατάκι προς τα κάτω έρθει, διάφοροι παίκτες που κρατιούνται με νύχια και με δόντια στο παρόν σύστημα να αφεθούν και αυτό να πάρει διαστάσεις χιονοστοιβάδας, όπως πχ κατέρρευσε ο χρυσός κανόνας σε όλο τον κόσμο από το 29 μέχρι το 32, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να προβλεφθεί.

για την ελλάδα όμως είμαι πιο απαισιόδοξος, καθώς έχει καταστρέψει όλες τις βάσεις στις οποιες στηριζόταν στον παγκόσμιο σύστημα (ίσως πέρα του τουρισμού που λόγω αναταραχής στη μεσόγειο ευνοείται). Μη στα λέω τα δείχνεις στο άλλο σου άρθρο με την κατάρρευση των επενδύσεων των νοικοκυριών.

οπότε κάπως στην ελλάδα και αυτό που θα ονόμαζες παραδοσιακό πλεγμα οικονομικών σχέσεων έχει καταστραφεί πολύ απότομα και αυτό σχεδόν ποτέ δεν είναι καλό.

εσύ τι θα βαφτιζες ως παράξενο ελκυστή που αχνοφαίνεται? :)

eparistera είπε...

Αρέσει δεν αρέσει σε κάποιους η παγκοσμιοποίηση είναι μονόδρομος. Θα δεις κι ένα αρθρο μου που δημοσίευσαν τα Τερτράδια Μαρξισμού και θα ήθελα τη γνώμη σου. Το χάος ως το μέλλον μας είναι για μένα απολύτως βέβαιο κι έγω καταλ΄ξει στη θέση αυτή από τη μελέτη του καπιταλισμού. Είναι το μόνο για το οποίο είμαι βέβαιος. Σε όλα τα άλλα οι προβλέψεις είναι επισφαλείς. Ο ελκυστής που αχνοφαίνεται σχετίζεται με το παραπάνω και είναι στο πλαίσιο της ιστορίας. Πολλές, πάρα πολλές από τις εξαλίξεις στον καπιταλισμό των τελευταίων 50 χρόνων μας δείχνουν πως βαδίζουμε πλέον στην αλλαγή κοινωνικοοικονομικού παραδείγματος. Πότε; Άγνωστο. Αν και η ταχύτητα των μεταβολών είναι ιλλιγιώδης. Όσο για μας εκτιμώ πως είμαστε σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες υπό προϋποθέσεις. Το ελπιδοφόρο είναι πως είμαστε από τις πιο αυτάρκεις οικονομίες και με τη μικρότερη έκθεση στην παγκοσμιοποίηση. Αυτό είναι καλό καθώς το χάος θα επακτείνεται και αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας. Αυτό όμως για να το εκμεταλλευτείς θέλει πολιτικούς μεγάλου βεληνεκούς. Αυτά

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...