Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ;

ΕΙΝΑΙ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΤΡΟΥΘΟΚΑΜΗΛΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗ_

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ρωτάς και συ... Η στρουθοκάμηλος είναι τόσο αριστερή (όσο και "δημοκρατική" και πάνω απ'όλα υπεύθυνη") μόνο αν ισχύει το "΄ο,τι δηλώσεις είσαι"...
ν.κ.

grsail είπε...

Τελικά, παρ' όλη την πληθώρα κατά το δυνατόν ορθολογικών και αντικειμενικών στοιχείων, η επιλογή θέσης στο ερώτημα αν είναι πολλοί ή λίγοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι καταντά να είναι ιδεολογικό.
Φαίνεται φίλε μου ότι η κοινή λογική, η καλή διάθεση και ο σεβασμός στην αλήθεια πάνε περίπατο μπροστά στην ιδιοτέλεια, στην κρυψίνοια και στην προσπάθεια χειραγώγησης των πολιτών.
Αυτή η εμονή των διαφόρων παρασίτων να μιλούν για ένα εκατομμύριο ΔΥ είναι εκνευριστική αλλά και διαφανής σε σχέση με την σκοπιμότητά της.
Όμως, το πιό απογοητευτικό είναι η απήχηση που έχουν αυτές οι κακόβουλες υπερβολές στην λεγόμενη κοινή γνώμη.
.

Ανώνυμος είπε...

Tα πως πλασάρεται το κάθε τι στην "κοινή γνώμη είναι μελετημένὁ μέχρι και το τελευταίο σημείο στίξης. Επικοινωνιακά, αυτοί που μιλούν για το ένα εκατομμύριο Δ.Υ. (και όχι μόνο) παίρνουν άριστα! Οι κακόβουλες υπερβολές έχουν απήχηση διότι γίνεται δουλειά πολύ καιρό τώρα. Ο γκαιμπελισμός έχει αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικός και βεβαίως οι τεχνικοί της εξουσίας τον έχουν βελτιώσει πολύ από τον καιρό του Γκαίμπελς...

Someone, Somewere είπε...

Συγχαρητήρια για τα πολύ ωραία άρθρα σας και την ιδέα της διάθεσης αυτών με τη μορφή PDF.
Μια μικρή, ανέξοδη και χρήσιμη προσθήκη εκ μέρους σας θα ήταν η ημερομηνία δημοσίευσής τους εντός του κειμένου (στο αρχείο PDF).

Ανώνυμος είπε...

δεν με ενδιαφερει εαν ειναι λιγοι ή πολλοι,με ενοχλει η νοοτροπια του Δ.Υ. που ειναι συνηθως ταυτοσημη με τον ωχαδερφισμο και τον σταρχιδιμο..

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Το άρθρο ανώνυμε αφορά ποσοτικά μεγέθη. Το ζήτημα που θίγεις είναι ποιοτικό. Με αυτό δε θέλω να πω πως είναι ασήμαντο. Κάθε άλλο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό. Πολύ σωστά δεν γενικεύεις. Θα ήθελα να πω πως εγώ δεν έχω γενικά αρνητικές εμπειρίες από δημόσιους υπάλληλους. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Έχουν άλλοι και μερικές μάλιστα τέτοιες που σου σηκώνεται η τρίχα. Το θέμα αυτό σηκώνει πολύ συζήτηση. Θα ήθελα μόνο να πω πως, κατά τη γνώμη μου, πέρα από την προσωπική ευθύνη του κάθε υπαλλήλου, που φυσικά υπάρχει, το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Και το κεφάλι είχε πολλά συμφέροντα που όχι μόνο ανεχόταν αλλά και υποδαύλιζε αυτή την κατάσταση. Σε τέτοιο μάλιστα σημείο που ο συνειδητός δημόσιος υπάλληλος να βρίσκεται ακόμη και υπό διωγμό. Πάντως καλό είναι να κρίνουμε από το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο από αυτούς που δουλεύουν σε υπηρεσίες γραφειοκρατικές όπου εκεί νομίζω πως το πρόβλημα που αναφέρεις είναι πιο εκτεταμένο.

cornelsen είπε...

Δεν είναι τυχαίο που όποτε οι "στρουθοκάμηλοι" παρουσιάζουν στοιχεία αυτά είναι για γέλια.

Στοιχεία επίσημα και δικά ΤΟΥΣ (τροϊκανά - κυβερνητικά) περιλαμβάνονται στο "Μελέτη για τις Μισθολογικές εξελίξεις στο Δημόσιο" τής ICAP.
«Ο […] κλάδος της δημόσιας διοίκησης-άμυνας-κοινωνικής ασφάλισης δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη […] η ίδια κατηγορία περιλαμβάνει και τους απασχολούμενους στην άμυνα και στα σώματα ασφαλείας η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας αφορά δυσανάλογα μεγάλο αριθμό απασχολουμένων.» (σελ. 50)

Απασχόληση ΔΥ και ΔΕΚΟ στο σύνολο τού εργατικού δυναμικού (2005)
Νορβηγία 28,8%, Σουηδία 28,3%, Γαλλία 21,9%, ... Καναδάς 15,6%, ... ΗΠΑ 14,1%, Ελλάδα 14,1%, Αυστραλία 13,6%, ... Γερμανία (χωρίς στρατιωτικούς) 10,4% κλπ
Στο ίδιο, σελ. 57

----------------

Να δούμε τι λένε και οι ξένοι: THE SIZE AND PERFORMANCE OF PUBLIC SECTOR ACTIVITIES IN EUROPE σελ. 4, 5 (το βρίσκεις εύκολα στο διαδίκτυο)

"While the Scandinavian countries and France have the largest public sectors, with a share of public sector employment in the total labour force of more than 20% in 2002, public employment in Greece, Ireland, the Netherlands, and Germany was about half that share."

Στο Ranking public employment shares in the EU17 η Ελλάδα κατέχει την 15η θέση στις 17 ευρωπαϊκές χώρες.

eparistera είπε...

cornelsen το επόμενο άρθρο είναι έτοιμο και περιλαμβάνει και στοιχεία από τις πηγές που ανέφερες. Θα αναφέρεται στις γενικότερες μεταβολές στον καπιταλισμό από το 1970 και μετά και την επίθεση σε οτιδήποτε δημόσιο με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας. Η τελευταία πράξη στο σίριαλ αυτό είναι οι επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους και στα δημόσια αγαθά. Με αυτό θα κλείσω και το ζήτημα μια και πιστεύω πως έχει εξαντληθεί τουλάχιστον από μέρους μου.

cornelsen είπε...

Καλύτερη εικόνα για το Production cοsts κλπ μπορείς να βρεις στο
http://www.oecd-ilibrary.org/sites/9789264075061-en/04/01/g08-01.html?contentType=&itemId=/content/chapter/9789264061651-12-en&containerItemId=/content/serial/22214399&accessItemIds=/content/book/9789264075061-en&mimeType=text/html

Επίσης κάτι σημαντικό που δεν τονίζεται. Η Γερμανία -για πρδγμα- έχει 250 χιλ. μόνιμους στρατιωτικούς ενώ η Ελλάδα 80 χιλ. Γενικότερα η Ελλάδα έχει 70% παραπάνω ένστολους (στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας) από τον μ.ο. τής ΕΕ. Αυτό σημαίνει
α) ότι το μισθολογικό κόστος τού Δημοσίου επιβαρύνεται με 2 δισ€ από το "πλεονάζον" αυτό προσωπικό
β) η αναλογία ΔΥ ως προς τον πληθυσμό είναι ακόμη μικρότερη απ' ότι παρουσιάζεται.
Και το "ωραίο" είναι πως ενώ διώχνουν ΔΥ, φέτος μόνο, προσέλαβαν 4500 νέους ένστολους (από το 2006 οι ένστολοι έχουν αυξηθεί πάνω από 10%).

http://eparistera.blogspot.com/ είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου cornelsen κι ευχαριστώ για τα λινκ. Περιμένω λινκ κι από δικά σου ποστ. Μη διστάσεις να τα βάλεις σε αυτό εδώ το blog.Τα δεδομένα για το δημόσιο και το μισθολογικό του κόστος βρίσκονται σε μια πληθώρα πηγών και συμφωνουν, σε γενικές γραμμές, όλα μεταξύ τους. Το δημόσιο στην Ελλάδα είναι μικρό.

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...