Μια παρατήρηση σε ένα δευτερεύον (ως προς το κύριο θέμα) σημείο του άρθρου αλλά όχι ασήμαντο. Η παράθεση του διαγράμματος διατροφικής επάρκειας από το feltor.wordpress έγινε από όσο καταλαβαίνω για να υποστηρίξει την άποψη πως μολονότι η αγροτική οικονομία έχει πάθει τεράστα ζημία, εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται. Πάντως, ο συγγραφέας του πρωτότυπου άρθρου (Δημήτρης Κοδέλας από το e-dromos.gr) από όπου και το διάγραμμα αυτό, το παραθέτει για να κάνει κριτική στον ισχυρισμό περί διατροφικής επάρκειας. Ιδού τι γράφει:
"Βασικό στοιχείο αναξιοπιστίας του συμπεράσματος είναι ότι η αυτάρκεια της τάξης του 94% προκύπτει ως μέσος όρος των ποσοστών αυτάρκειας πολλών διαφορετικών (ούτε καν ομοειδών) σε διατροφική αξία και οικογενειακή κατανάλωση αγροτικών προϊόντων. Έτσι, φτάνουμε στο εξής παράλογο: το έλλειμμα σε βόειο κρέας (30% αυτάρκεια) να αντισταθμίζεται από την υπερπαραγωγή βρώσιμης ελιάς (600% αυτάρκεια)! Ένας πιο ουσιαστικός τρόπος για να αναλύσουμε την αυτάρκεια των προϊόντων θα ήταν να εξετάσουμε την αυτάρκεια κάθε προϊόντος ή ομοειδών προϊόντων (π.χ. κρέας) σε σχέση με τη σημασία τους στη διατροφή και το πόσα χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό δαπανώνται για αυτά. Μελετώντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ από την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών για το έτος 2004/2005 θα παρατηρούσαμε ότι: α) τα είδη διατροφής αποτελούν τη σημαντικότερη δαπάνη των νοικοκυριών, απορροφώντας το 17,4% (306 ευρώ) του μηνιαίου προϋπολογισμού. β) Ανάμεσα στα διάφορα διατροφικά είδη μόνο το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, στα οποία είμαστε με χαμηλό δείκτη αυτάρκειας, αφορούν το 40,48% (124 ευρώ) των εξόδων για διατροφή με ποσοστά 22,08% και 18,40% αντίστοιχα. Επομένως, τα είδη στα οποία δαπανάται μεγάλο μέρος του λαϊκού εισοδήματος είναι αυτά στα οποία παρουσιάζουμε χαμηλό βαθμό αυτάρκειας και υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές".
Λοιπόν Feeding tube πρέπει επιτέλους να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την αγροτική οικονομία. Την κατάστασή της και την ανάπτυξή της μέσα σε μια άλλου τύπου οικονομία. Τα δεδομένα είναι της ΠΑΣΕΓΕΣ και από κει τα έχει πάρει και ο Δημήτρης Κοδέλας. Το συμπέρασμα της ΠΑΣΕΓΕΣ, για 94% διατροφική αυτάρκεια, είναι αστεία. Οι αριθμοί από μόνοι τους δε λένε τίποτα. Τα επιμέρους ανά είδος δεδομένα είναι σωστά όμως και είναι σημαντικά. Είναι γεγονός πως η αγροτική οικονομία έχει δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα αλλά οι δυνατότητές της για άμεση ανάκαμψη είναι πολύ μεγάλες υπό προϋποθέσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα κτηνοτροφικά αγαθά, βόειου κρέας, γάλα και αυγά, στη ζάχαρη, στο μαλακό σιτάρι και στα όσπρια. Όσον αφορά τα φυτικά αγαθά η επάρκεια μπορεί να αποκατασταθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους και το ίδιο ισχύει και για αυγά. Όσον αφορά το κρέας η επάρκεια σε βόειο δε μπορεί να αποκατασταθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητο. Σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υποκατασταθεί το βόειο κρέας από κοτόπουλα, κουνέλια, και χοιρινά. Όταν λέω σύντομο διάστημα εννοώ διάστημα μικρότερου του έτους. Οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνογνωσία βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό στη διάθεση της κοινωνίας. Μέχρι όμως την αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας στην αγροτική παραγωγή θα υπάρξει ένα διάστημα με προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς σε κάποια αγαθά τα οποία όμως δε συνιστούν διατροφική απειλή κατά την άποψή μου. Και πάλι υπό την αίρεση της πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων, της αποφασιστικότητάς τους και της ικανότητάς τους. Φυσικά βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω είναι η υιοθέτηση πολιτικών που βρίσκονται στον αντίποδα των σημερινών. Πολιτικών ρήξης. και για να γίνω πολύ συγκεκριμένος και για να μη μασάμε τα λόγια μας. Η απόδοση των πολιτικών ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας απαιτούν χρηματοδότηση άμεση. Απαιτούν επομένως νομισματική κυριαρχία. Μόνο έτσι μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες. Και σε βεβαιώ πως θα ανταποκριθούν άμεσα. Απαιτούν επίσης άμεσες ρήξεις με τις πολιτικές τις ΕΕ που συνδέονται με τις ποσοστώσεις και τις προτιμησιακές σχέσεις. Για παράδειγμα επιδοτείς και χρηματοδοτείς την τευτοκαλλιέργεια αρνούμενος την ποσόστωση. Επιδοτείς και χρηματοδοτείς την παραγωγή ζωοτροφής μη αποδεχόμενος την ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα. Σπας τις προνομιακές σχέσεις σε δεκάδες προϊόντα. Λεμόνια, κρεμμύδια , πατάτες κ.λπ. και άστους να ψάχνονται. Δυστυχώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή αυτό ή οι ακολουθούμενες πολιτικές των έως τώρα κυβερνήσεων. Πάντως είμαι έτοιμος να ακούσω και να συζητήσω οποιαδήποτε άλλη πρόταση.
"Κόσμον τόνδε, τον αυτόν απάντων, ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν, αλλ' ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον, απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα" Ηράκλειτος
3 σχόλια:
Τεκμηριωμένος όπως πάντα ...
Μια παρατήρηση σε ένα δευτερεύον (ως προς το κύριο θέμα) σημείο του άρθρου αλλά όχι ασήμαντο.
Η παράθεση του διαγράμματος διατροφικής επάρκειας από το feltor.wordpress έγινε από όσο καταλαβαίνω για να υποστηρίξει την άποψη πως μολονότι η αγροτική οικονομία έχει πάθει τεράστα ζημία, εν τούτοις τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο παρουσιάζονται.
Πάντως, ο συγγραφέας του πρωτότυπου άρθρου (Δημήτρης Κοδέλας από το e-dromos.gr) από όπου και το διάγραμμα αυτό, το παραθέτει για να κάνει κριτική στον ισχυρισμό περί διατροφικής επάρκειας. Ιδού τι γράφει:
"Βασικό στοιχείο αναξιοπιστίας του συμπεράσματος είναι ότι η αυτάρκεια της τάξης του 94% προκύπτει ως μέσος όρος των ποσοστών αυτάρκειας πολλών διαφορετικών (ούτε καν ομοειδών) σε διατροφική αξία και οικογενειακή κατανάλωση αγροτικών προϊόντων. Έτσι, φτάνουμε στο εξής παράλογο: το έλλειμμα σε βόειο κρέας (30% αυτάρκεια) να αντισταθμίζεται από την υπερπαραγωγή βρώσιμης ελιάς (600% αυτάρκεια)!
Ένας πιο ουσιαστικός τρόπος για να αναλύσουμε την αυτάρκεια των προϊόντων θα ήταν να εξετάσουμε την αυτάρκεια κάθε προϊόντος ή ομοειδών προϊόντων (π.χ. κρέας) σε σχέση με τη σημασία τους στη διατροφή και το πόσα χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό δαπανώνται για αυτά.
Μελετώντας τα στοιχεία της ΕΣΥΕ από την έρευνα των οικογενειακών προϋπολογισμών για το έτος 2004/2005 θα παρατηρούσαμε ότι: α) τα είδη διατροφής αποτελούν τη σημαντικότερη δαπάνη των νοικοκυριών, απορροφώντας το 17,4% (306 ευρώ) του μηνιαίου προϋπολογισμού. β) Ανάμεσα στα διάφορα διατροφικά είδη μόνο το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα αβγά, στα οποία είμαστε με χαμηλό δείκτη αυτάρκειας, αφορούν το 40,48% (124 ευρώ) των εξόδων για διατροφή με ποσοστά 22,08% και 18,40% αντίστοιχα. Επομένως, τα είδη στα οποία δαπανάται μεγάλο μέρος του λαϊκού εισοδήματος είναι αυτά στα οποία παρουσιάζουμε χαμηλό βαθμό αυτάρκειας και υψηλή εξάρτηση από τις εισαγωγές".
Πως σχολιάζετε αυτή τη θέση;
Λοιπόν Feeding tube πρέπει επιτέλους να ανοίξει σοβαρά η συζήτηση για την αγροτική οικονομία. Την κατάστασή της και την ανάπτυξή της μέσα σε μια άλλου τύπου οικονομία. Τα δεδομένα είναι της ΠΑΣΕΓΕΣ και από κει τα έχει πάρει και ο Δημήτρης Κοδέλας. Το συμπέρασμα της ΠΑΣΕΓΕΣ, για 94% διατροφική αυτάρκεια, είναι αστεία. Οι αριθμοί από μόνοι τους δε λένε τίποτα. Τα επιμέρους ανά είδος δεδομένα είναι σωστά όμως και είναι σημαντικά. Είναι γεγονός πως η αγροτική οικονομία έχει δεχτεί ισχυρότατα πλήγματα αλλά οι δυνατότητές της για άμεση ανάκαμψη είναι πολύ μεγάλες υπό προϋποθέσεις. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στα κτηνοτροφικά αγαθά, βόειου κρέας, γάλα και αυγά, στη ζάχαρη, στο μαλακό σιτάρι και στα όσπρια. Όσον αφορά τα φυτικά αγαθά η επάρκεια μπορεί να αποκατασταθεί σε χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους και το ίδιο ισχύει και για αυγά. Όσον αφορά το κρέας η επάρκεια σε βόειο δε μπορεί να αποκατασταθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αλλά αυτό δεν είναι και απαραίτητο. Σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να υποκατασταθεί το βόειο κρέας από κοτόπουλα, κουνέλια, και χοιρινά. Όταν λέω σύντομο διάστημα εννοώ διάστημα μικρότερου του έτους. Οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνογνωσία βρίσκονται ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό στη διάθεση της κοινωνίας.
Μέχρι όμως την αποκατάσταση μιας νέας ισορροπίας στην αγροτική παραγωγή θα υπάρξει ένα διάστημα με προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς σε κάποια αγαθά τα οποία όμως δε συνιστούν διατροφική απειλή κατά την άποψή μου. Και πάλι υπό την αίρεση της πολιτικής βούλησης των κυβερνώντων, της αποφασιστικότητάς τους και της ικανότητάς τους.
Φυσικά βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση των παραπάνω είναι η υιοθέτηση πολιτικών που βρίσκονται στον αντίποδα των σημερινών. Πολιτικών ρήξης. και για να γίνω πολύ συγκεκριμένος και για να μη μασάμε τα λόγια μας. Η απόδοση των πολιτικών ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας απαιτούν χρηματοδότηση άμεση. Απαιτούν επομένως νομισματική κυριαρχία. Μόνο έτσι μπορούν να ανταποκριθούν οι αγρότες. Και σε βεβαιώ πως θα ανταποκριθούν άμεσα. Απαιτούν επίσης άμεσες ρήξεις με τις πολιτικές τις ΕΕ που συνδέονται με τις ποσοστώσεις και τις προτιμησιακές σχέσεις. Για παράδειγμα επιδοτείς και χρηματοδοτείς την τευτοκαλλιέργεια αρνούμενος την ποσόστωση. Επιδοτείς και χρηματοδοτείς την παραγωγή ζωοτροφής μη αποδεχόμενος την ποσόστωση στο αγελαδινό γάλα. Σπας τις προνομιακές σχέσεις σε δεκάδες προϊόντα. Λεμόνια, κρεμμύδια , πατάτες κ.λπ. και άστους να ψάχνονται. Δυστυχώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ή αυτό ή οι ακολουθούμενες πολιτικές των έως τώρα κυβερνήσεων. Πάντως είμαι έτοιμος να ακούσω και να συζητήσω οποιαδήποτε άλλη πρόταση.
Δημοσίευση σχολίου