Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ;ΠΟΙΟΙ;

ΖΟΥΣΑΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ;ΠΟΙΟΙ;

Γιώργος Π. Τριανταφυλλόπουλος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή δουλειά!Νομίζω ότι έχουμε να κάνουμε με αριστερό του ..Κέντρου! Καθώς αποδεικνύεσαι άριστος ...σκοπευτής!
Θα το βάλω όπου μπορώ!

nikos__alfa

Dyer είπε...

Κατ’ αρχήν μια διόρθωση. Το «καταναλώνουμε περισσότερα απ΄ όσα παράγουμε» δεν το είπε ο Κ. Καραμανλής αλλά ο Α. Παπανδρέου το 1986.
Για τις επενδύσεις των ξένων την δεκαετία 2000 είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αυτές έγιναν αποκλειστικά στον τομέα του λιανεμπορίου με την δημιουργία πολυκαταστημάτων. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ήταν η συρρίκνωση των αντιστοίχων μικρών ελληνικών καταστημάτων και η προώθηση προϊόντων επιλογής τους που συρρίκνωσε περαιτέρω την ελληνική παραγωγή. Εξ αιτία και αυτού του γεγονότος παρατηρείται η εκτίναξη των ροών κεφαλαίων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό. Ο πλούτος που παρήχθη από τους έλληνες εργαζόμενους διοχετεύθηκε στο εξωτερικό με την μεσολάβηση των πολυεθνικών του λιανεμπορίου και με άλλες καταναλωτικές συνήθειες στις οποίες μας εξώθησαν οι τράπεζες.
Η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος είναι η λογική συνέπεια από την άλωση της αγοράς μας από τις πολυεθνικές. Η σύγκριση του εμπορικού ελλείμματος με άλλες προβληματικές χώρες δεν προσθέτει καποιο ουσιαστικό στοιχείο. Το σημαντικό είναι ότι το εμπορικό έλλειμμα για τα δεδομένα της οικονομίας μας είναι τεράστιο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κατάρρευση της παραγωγής μας δεν ήταν αποτέλεσμα ανικανότητας αλλα αθέμιτου ανταγωνισμού από τις πολυεθνικές. Η παγκοσμιοποίηση είναι αυτή που έβαλε τον έλληνα παραγωγό αλλα και τον έλληνα εργαζόμενο να ανταγωνιστή τον τούρκο ή τον κινέζο.
Οι προδοτικές συμπεριφορές της εξουσία και των διαπλεκόμενων σε συνδυασμό με την καταναλωτική μας αλλοτρίωση από τις πολυεθνικές είναι η αιτία των δεινών μας.

eparistera είπε...

Dyer σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Τι γίνεται με εμάς τους φυσικούς; Είμαστε παντού; Επειδή είμαι, μάλλον, μεγαλύτερος έχω την άποψη πως ο Καραμανλής πρωτοείπε το καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε. Φυσικά μπορεί να κάνω και λάθος. Στόχος αυτού του blog δεν είναι να διασπείρει την, ανύπαρκτη, σοφία μου αλλά να βοηθήσει στο άνοιγμα ενός διαλόγου μεταξύ όλων εκείνων που νοιάζονται και σκέφτονται και δε μπορούν να συναντηθούν διαφορετικά. Όσο για τα υπόλοιπα. Οι πολυεθνικές εταιρείες λιανικού εμπορίου παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη μεταφορά πλούτου προς τις πλέον αναπτυγμένες χώρες και το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα. Δεν είναι όμως ο μοναδικός μοχλός διοχέτευσης του πλούτου που παράγεται στην Ελλάδα προς το εξωτερικό. Σημαντικότατα ποσά διέφευγαν στο εξωτερικό από πολλούς δρόμους. Ας θυμηθούμε, έτσι στα γρήγορα, τα κέρδη των ξένων κατασκευαστικών εταιρειών, ιδιαίτερα γερμανικών. Τα ποσά που διέφυγαν μέσω του χρηματιστηρίου. Τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες. Τους υπέρογκους τόκους για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Τα δάνεια των τραπεζών και πάει λέγοντας. Όσο για το θέμα των καταναλωτικών συνηθειών μας είναι μια μεγάλη συζήτηση. Μια πρώτη παρατήρηση είναι πως οι εργαζόμενοι τα παράγουν άρα αυτοί τα δικαιούνται κιόλας. Από κει και πέρα μπαίνει, το καθ΄ όλα θεμιτό ερώτημα αν πρέπει να έχουμε αυτή τη συγκεκριμένη στάση απέναντι στα διάφορα άχρηστα αγαθά που μας υποχρεώνουν να παράγουμε ή αν πρέπει την αυξημένη παραγωγικότητά μας να τη χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά. Σε αυτό μπορώ να συμφωνήσω, μάλλον, σε πολλά μαζί σου. Αυτό όμως σημαίνει μια άλλη κοινωνία με διαφορετικές αξίες, προτεραιότητες και πολιτικές.

eparistera είπε...

Σε ευχαριστώ nikos__alfa για τα καλά σου λόγια. Μακάρι να είναι, έστω και λίγο, έτσι. Να είσαι καλά

Ανώνυμος είπε...

Δεν χαραμίζω καλά λόγια για κανέναν φίλε μου ,ιδίως αυτή την περίοδο,αν δεν το αξίζει πραγματικά!
Κάνω μια σκέψη βλέποντας τα στοιχεία σου .Εάν στον πίνακα 6 προσθέσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό στις εξαγωγές μας ,που δεν γνωρίζω πόσα είναι,ποια θα ήταν άραγε η εικόνα;Τα συμπεράσματά σου νομίζω αν κάναμε αυτή την "λαθροχειρία" να θεωρήσουμε τα τουριστικά έσοδα εξαγωγές ,που σαν σκέψη νομίζω ότι στέκεται,θα ενισχυόταν σίγουρα.Ποια είναι η γνώμη σου;
nikos__alfa

eparistera είπε...

Σωστή η παρατήρησή σου και γι αυτό το λόγο δημοσιεύω και το διάγραμμα 5 για τη χρονική μεταβολή του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών όπου συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα από τον τουρισμό αλλά και το σύνολο των εισροών από όλες τις πηγές. Στο διάγραμμα βλέπουμε την κατέρρευση του δείκτη τρεχουσών συναλλαγών. Αν δε σε ικανοποιήσε η απάντηση μπορείς να βρείς τους πλήρεις πίνακες τρεχουσών συναλλαγών στη διεύθυνση στατιστικής της Τράπεζας της Ελλάδος

Dyer είπε...

Συνάδελφε Eparistera και γω ένα εποικοδομητικό διάλογο επιδιώκω στο διαδύκτιο, με στόχο να πάρω ή να δώσω γνώσεις αλλα και για να προβάλω πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν στην κρίση.
Οι τρόποι μεταφοράς χρήματος από το μεγάλο κεφάλαιο ή καλύτερα η καταλήστευση του πλούτου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών ενός τόπου είναι πολλοί όπως εύστοχα σχολιάζεις. Επικεντρώθηκα στις πολυεθνικές του λιανεμπορίου και στην καταναλωτική μας αλλοτρίωση επειδή είναι αυτά που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σαν καταναλωτές. Για τους άλλους τρόπους υπεύθυνοι για την προστασία του πλούτου μας είναι «τυπικά» η ηγεσία του τόπου. Αυτά τα λαμόγια που κυβερνάνε τον τόπο μας και που φυσικά δεν έχουν κανένα ενδοιασμό στο να ξεπουλήσουν κάθε τι για ίδιον όφελος.
Πήρα πτυχίο το 1983, δεν είμαι μικρός. Στο blog μου είχα κάνει μια ανάρτηση για την συγκεκριμένη φράση του Ανδρέα. Την εποχή εκείνη δεν ήταν δυνατόν να καταναλώνεις περισσότερα από αυτά που παρήγαγες (κάρτες και δάνεια δεν υπήρχαν). Είναι ουσιαστικά μια ποιοτική παρατήρηση για την διαφαινόμενη εξωστρέφειά μας στην κατανάλωση. Ήταν ένας έμμεσος τρόπος προτροπής για να “καταναλώνουμε ότι παράγουμε”. Αυτό που σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη.

digital zoot είπε...

Αν και το βρήκα κάπως αργά (και το άρθρο και το blog), νομίζω σου αξίζουν συγχαρητήρια για την σοβαρότητα και εγκυρότητα που χαρακτηρίζουν αυτό, αλλά και τα άλλα άρθρα (όσα πρόλαβα να διαβάσω μέχρι τώρα). Προσωπικά, θα βάλω το link σου στο blog μου, γιατί είναι χρήσιμο να βλέπουμε συγκεντρωμένες και τις στατιστικές (και μάλιστα τις δικές τους στατιστικές!). Και πάλι μπράβο!
zootnikos.blogspot.com/

eparistera είπε...

Αν και νομίζω πως είσαι λίγο, έως και πολύ, υπερβολικός σε ευχαριστώ. Ας κάνει ο καθένας μας ότι μπορεί. Αυτό πιθανά φτάνει. Ας μην αφεθούμε, τουλάχιστον, σαν πρόβατα επί σφαγεί.

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...